В очакване на Възкресение Христово едно малко, но изключително будно село,

...
В очакване на Възкресение Христово едно малко, но изключително будно село,
Коментари Харесай

В името на вярата: Издигнаха 6-метров кръст над село в Северозапада

В очакване на Възкресение Христово едно малко, само че извънредно будно село, издигна 6-метров кръст, с цел да засвидетелства вярата си и да направи следващата крачка към съживяването на своя край.

Ослен Криводол е село с под 100 непрекъснати поданици, само че с тракийско светилище, възраждащо се остаряло учебно заведение и нов храм.

За кръста над селото – 6-метров, от дърво, в подножието на връх Глава, концепция дал 80-годишният Борислав Леонкев, който е най-възрастният алпинист в региона.

 Разпети петък: Божият наследник изкупува греховете на човечеството (СНИМКИ) Галерии 2 мин. Разпети петък: Божият наследник изкупува греховете на човечеството (СНИМКИ)  Тръненият венец на Христос и пироните от разпятието – каква е историята зад реликвите от Разпети петък? България 6 мин. Тръненият венец на Христос и пироните от разпятието – каква е историята зад реликвите от Разпети петък?  Разпъване на кръст, пердах с пръчки и ледена баня: 10 странни великденски обичаи от света Любопитно 4 мин. Разпъване на кръст, пердах с пръчки и ледена баня: 10 странни великденски обичаи от света  Разпети петък: Божият наследник изкупува греховете на човечеството (СНИМКИ) Галерии 2 мин. Разпети петък: Божият наследник изкупува греховете на човечеството (СНИМКИ)  Тръненият венец на Христос и пироните от разпятието – каква е историята зад реликвите от Разпети петък? България 6 мин. Тръненият венец на Христос и пироните от разпятието – каква е историята зад реликвите от Разпети петък?  Разпъване на кръст, пердах с пръчки и ледена баня: 10 странни великденски обичаи от света Любопитно 4 мин. Разпъване на кръст, пердах с пръчки и ледена баня: 10 странни великденски обичаи от света

6-метровият кръст си има занаятчия - локалният дърводелец Сергей Цеков. За майстора, като мощно набожен човек, кръстът е знак на ежедневна неравна борба.

Докато възрастните изправят кръста, край него играят деца, а десетокласничката Виктория му е посветила стих:

„ Нека стои, дано припомня, дано се вижда и свети в нощта.

Защото ние сме хора,

забравяме постоянно, че Бог Отец ни възлюби и изпрати Сина. “

Идеята е кръстът над Ослен Криводол да освети огромното изпитание за възкръсване на този край от към този момент шепа доброволци.

" Ключът към Северозапада " - по този начин се споделя планът, отстояван от младите съидейници на ветерана алпинист. За тези, които имат вяра, въпросът не е дали, а по кое време ще се случи.

А ето фотография на кръста  през нощта:

Освен че се вижда отдалеко, той е част от един незабележим публичен кръст, който неколцина запалянковци носят с чест – да потвърждават, че животът на село е вероятен.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР